Monday, October 26, 2009

Tichie de margaritar

Daca v-as intreba acum, repede, ce lipseste in Romania, ce mi-ati raspunde? Pariez ca ati zice "un hipermarket deschis 24 din 24". Eh, stati fara grija, in curand o sa existe. Zilele astea o sa se deschida un nou Real in Cotroceni, deschis 24 din 24.

O chestie care initial m-a enervat in Franta, dar pentru care acum sunt recunoscator, este ca aici magazinele se inchid pe la 7-8 in fiecare zi si duminica gasesti foarte putine chestii deschise. De fapt, in vechiul cartier, inainte sa ne mutam in iunie, nu puteam cumpara nici macar paine duminica. Eu am crescut langa "Sara" si "Dana", deschise non-stop, 365 de zile pe an, asa ca intelegeti ca mi-a fost greu sa accept asa ceva. Dar cu timpul am inteles ca este stupid sa platesti niste oameni care sa piarda noptile sau week-endurile intr-un magazin doar pentru ca s-ar putea sa vreau eu Skittles la 12 noaptea. Exista lucururi mult mai importante decat sa faci cumparaturi in viata, iar unul dintre ele este timpul liber. Ideea este ca daca accepti sa traiesti intr-o societate unde lumea merge la lucru duminica, nu trebuie sa ti se para ciudat cand nici tu nu o sa mai ai week-end. Pentru ca daca tu astepti ca vanzatorul sa fie la lucru duminica, si el o sa se astepte ca tu, farmacist, avocat, doctor sau profesor sa fii acolo pentru el duminica. Hai ca delirez.

Mai luati o portie:

7 comments:

  1. vai, cu chestia asta ai atins un subiect foarte sensibil:)La Fourmi si Nic erau deschise 24/24 cred. Intrebare:cat ar creste somajul daca nu s-ar mai lucra duminica si seara tarziu?

    Acum 2 ani am innebunit de foame trezit din somn la 3 dimineata in banlieue Orleans, cu 150 euro cash in buzunar. Ceva nu e in regula.

    ReplyDelete
  2. Cuvantul cheie e hipermaket. Hai sa zicem ca un chiosc deschis noaptea poate fi folositor unor Ovi morti de foame (desi si Ovii or sa invete sa isi ia mancare in timpul zilei daca e nevoie), dar de ce mama dracu' sa te duci la hiper-market la 2 noaptea?

    ReplyDelete
  3. pai..poate ai nevoie de morcovi congelati, cotlete, seminte, bere, iaurt, frigider, carbuni de gratar creioane colorate si antigel:)
    Da' aici sunt 2 factori cu hipermarket vs chiosc:
    - cu exceptia iluminatului(si nici ala, se lucreaza la aprovizionari si noaptea) si a curentului din case, costurile sunt identice. Vanzatorul este platit la fel ca si cum ar fi al chiosc

    - in Romania hipermarketurile sunt accesibile pe jos, in centrul oraselor sau aproape

    ReplyDelete
  4. Da, si ne indepartam de subiectul discutiei travail dominical.

    ReplyDelete
  5. Pai bun, sa revenim. In mod normal, oamenii care muncesc noaptea sau in week-end sunt platiti mai mult, chiar mult mai mult (probabil nu si in Romania). La Freescale, aia care lucrau in week-end 2 zile erau platiti cat aia care lucrau 5 zile pe saptamana. Nu mai vorbesc de aia care lucrau noaptea (gen Stefi) care am impresia ca primeau si mai mult. Asa ca intrebarea e: cati morcovi congelati vinzi noaptea ca sa acoperi salariile si sa mai faci si un pic de profit? Plus ca ii chinui pe oamenii aia, pe vanzatori. Si sa zicem ca eu lucrez in week-end. Daca vreau sa cer sambata o adeverinta de salariu de la resurse umane, ar trebui sa pot, nu? Ar trebui sa lucreze si ei. Bine, sunt de acord, in Romania nu exista drepturi ale angajatilor, asa ca te duci la munca oricand iti cere seful, bucuros ca ai un job. Ce e mai trist e ca aia care lucreaza in week-end freaca si mai tare menta decat aia din timpul saptamanii pentru ca "ce pula mea, ma cheama la munca duminica?"

    PS: Totusi, care este targetul unui magazin deschis 24 din 24 in Cotroceni? Cine sta noaptea pe acolo? Se duce Base sa ia o jumate' de Jack Daniels? Se duc paznicii de la gradina botanica sa cumpere guma si prezervative?

    ReplyDelete
  6. Targetul? Sigur aia de la marketing strategic stiu ei mai multe.
    Oricum salariile sunt cam 0.5% pe an din bugetul de publicitate billboard/TV. Asta cu 24/24 poate fi doar un motiv de lauda - detasare de concurenta, nu neaparat practic.

    Serios, cred ca sunt multi multi care vin si viziteaza raionul de alcool noaptea.
    Seara in Bucuresti tine si pana la 7 dimineata..

    uite o tema de gandire: Cum se zice: 3 noaptea sau 3 dimineata?

    ReplyDelete
  7. Depinde daca te culci sau daca te trezesti...

    ReplyDelete