Tuesday, October 13, 2009

Ambasador

Din cauza ca sambata m-am uitat mai mult de 2 ore la un post tv romanesc (am privit "ca Mutu la Piturca" as putea spune), ieri am divagat un pic, dupa cum ati putut citi. Asa ca am uitat sa povestesc un eveniment major. Noroc ca azi a picat guvernul (Boc, nu Fillon) si mi-am adus aminte.

Domne, pe un ton "foarte superior" va anunt ca vineri seara am cinat cu ambasadorul Romaniei in Franta, domnul Teodor Baconschi. Daca sunteti cititori de "Dilema Veche", il cunoasteti cu siguranta de acolo. Daca nu, poate i-ati auzit numele la vreo emisiune din asta tare, gen Mircea Badea Show, cu ocazia unui "sexgate" de acum vreo cativa ani. In fine, omul e prea destept pentru muritorii de rand (in sensul ca poate sa poarte o conversatie cu Patapievici), iar Parisul este un oras care i se potriveste de minune. Am fost vreo 20-25 de persoane la cina respectiva, la un resto fara mari pretentii, un pic prea roz pe exterior si un pic prea incalzit pe interior. Dar cum nu am ajuns sa dau stele Michelin, pot spune ca a fost un bun raport calitate/pret.

Ma asteptam sa fie o seara destul de plictisitoare, dar nu a fost deloc asa. In primul rand pentru ca au venit foarte multi romani "cu vechime" la Toulouse, cu care am gasit repede subiecte de barfa. Dar pana si "discutia generala", despre Romania si romani, a fost destul de interesanta. Ce nu mi-a placut a fost ca s-a pornit, ca in multe alte ocazii, de la ideea ca noi (aka emigranti cu studii superioare aciuiti prin sudul Frantei) am fi diferiti de majoritatea lor (aka romanii care au ramas in tara). Ca in Romania "se da spaga", "se promoveaza pe pile", "se scuipa seminte pe strada" etc. Iar "noi" suntem civilizati, politicosi si zambitori.

Eu nu prea sunt de acord cu ideea asta. In afara de faptul ca stiu cativa romani neaosi care au venit aici la facultate si au copiat la examene (exemplu clar ca daca esti prost in Romania ramai la fel de prost si in Franta), am si unele experiente personale pe care ma pot baza. Nu ma apuc acum de povesti, dar mie mi se pare ca oamenii se adapteaza repede la societatea in care traiesc. Daca se da spaga, dai spaga. Daca lumea iti zambeste pe strada, zambesti si tu. Intelegeti voi, suntem ca fluturii aia despre care invatam in liceu si care si-au schimbat culoarea ca sa fie cat mai aproape de coaja copacilor din zona lor geografica... Asa ca nu pot fi de acord ca "noi" am putea schimba ceva in Romania. De fapt asta e unul din motivele pentru care stam in Franta. Ne simtim mai politicosi, mai bine crescuti, mai civilizati. Daca am locui in Romania, bineinteles ca am da spaga la spital, bineinteles ca ne-am trimite copiii la meditatii cu profesorii de la clasa, bineinteles ca am manca seminte la stadion. Unii dintre noi isi dau seama de asta si sunt bucurosi ca pot fi niste persoane mai bune departe de casa. Altii nu realizeaza si isi doresc sa se intoarca si sa se lupte cu sistemul, sa devina niste misionari ai civilizatiei, fara sa se gandeasca la faptul ca avem un calendar plin de sfinti si ca asta nu a folosit la mare lucru.

Pentru azi: O dedicatie pentru Bernie Madoff, care zilele trecute s-a batut cu un coleg de puscarie dupa o discutie in contradictoriu despre starea bursei.

2 comments:

  1. Chiar ma bucur ca scrii din nou. Postul asta e de departe mai mult decat grozav.

    Evident ca ne adaptam societatii. Consider ca face parte din procesul de integrare. Exemplul meu personal e ca traiesc intr-un oras unde bicicleta e la mare rang. Drept urmare, mi-am luat si eu bicicleta. In fine, divaghez.

    Dar totusi, societatea e si ea formata din oameni. Oameni care luati laolalta in Franta pot fi civilizati si in Romania nu. Si intrebarea mea e, de ce in Romania la un moment dat a inceput sa se dea spaga, sa se scuipe seminte pe strada?

    In fine, stii si tu ca mie de fapt nu-mi pasa, dar totusi ma intreb.

    ReplyDelete
  2. E un super post.
    Ar mai fi o intrebare sau un subiect de discutie. Sau mai multe infinite.
    Unde incepe sa actioneze legea proportiilor? Ce s-ar schimba in Romania cu 4 milioane de romani occidentalizati?
    Lucrurile se misca, societatea si obiceiurile se schimba dar nu le percepem noi si ne dam dupa cum e lumea?? E asa de incomod de acceptat..

    ReplyDelete