Thursday, October 29, 2009

Prosti si multi

Povestea e asa: in Romania, statul, prin Ministerul Comunicatiilor, detine niste actiuni la Romtelecom si la Radiocom. Nu e actionar principal din cate stiu eu (cel putin la Romtelecom sigur nu e), dar are niste actiuni acolo, primeste niste "dividente d'alea" cum le zicea mamaie. Tot in Romania, tot statul, tot Ministerul Comunicatiilor, reglementeaza sectorul de telecom. Adica adopta planul de frecvente, organizeaza licitatii pentru bucati de spectru etc. Pentru cei care nu observa nici o problema va puteti opri aici, viata merge inainte.

Daca vi se pare ca exista un conflict de interese in a reglementa o piata pe care esti si actionar, sa stiti ca la fel li se pare si celor de la Comisia Europeana. Motiv pentru care azi oamenii de la Bruxelles au inceput o actiune impotriva Romaniei. Partea esentiala este:

The Commission today reiterated its call on Romania to make sure its telecoms regulators had no business interest in the telecoms market. The Romanian Ministry of Communications and Information Society has specific tasks, which EU telecoms rules consider to be of a regulatory nature . These regulatory tasks include the allocation and assignment of radio frequencies, in particular adopting the national frequency plan and preparing government decisions relating to radio spectrum management.

At the same time, the Romanian Ministry of Communications and Information Society also exercises ownership and control activities in two companies providing telecoms networks and/or services (Romtelecom S.A. and S.N.R. S.A. – 'Radiocom'). Under EU telecoms rules, Member States that retain ownership or control companies providing these services must ensure effective structural separation of the regulatory function from activities associated with ownership or control.


Procedura asta nu e sfarsitul lumii, mai sunt si alte state (Letonia, Lituania, Slovacia) in aceeasi situatie. Dar tragic mi se pare raspunsul Ministerului Comunicatiilor, din care citez:

În opinia MCSI, Comisia Europeană interpretează greşit situaţia prezentă la nivelul României, iar solicitarea din partea membrilor CE, reprezintă în fapt impunerea privatizării participaţiunilor statului român la companiile Radiocom şi Romtelecom, o privatizare ce nu poate avea loc în actualele condiţii de piaţă.

Deci ei asta au inteles. Ca li se cere sa privatizeze companiile. Nu li se pare ciudat ca in Europa cam toate statele detin actiuni la "operatorii istorici" si ca nu sunt probleme. Pentru simplul fapt ca institutia care detine actiuni la operator si cea care fixeaza regulile jocului sunt independente. Motivul este, cred eu, evident pentru oricine stie cat costa 10MHz de spectru....

In momente ca astea eu nu pot sa nu ma intreb cine lucreaza frate la ministerele astea? Cat de prost sa fii incat nici macar sa nu intelegi ce au aia cu tine? Nici macar nu pot da vina pe necunoasterea limbii engleze, pentru ca la Comisia Europeana se traduce totul in toate limbile, asa ca puteau citi versiunea in romana. Singura scuza este ca sunt pur si simplu prosti, batuti in cap, dobitoci, ignoranti, idioti de-a binelea.

No comments:

Post a Comment