Tuesday, February 23, 2010

Despre cum e sa injuri oglinda

Probabil ati vazut deja asta. Daca nu ati vazut nu-i bai, vedeti acum. Nu comentez prea mult afisul in sine, stupiditatea lui nu poate fi masurata, mai ales partea cu "tous les faits de Roumains doivent etre signalés". Nici macar nu ma surprinde, nici macar nu cred ca tipul care l-a scris uraste romanii. Pur si simplu, si in Franta, ca peste tot, exista oameni prosti. E evident ca nu trebuie sa fi citit Sartre ca sa te angajezi la SNCF.

Bun, ce m-a socat, ce mi s-a parut absolut ingrozitor au fost comentariile romanilor la articol. Mai mult de 90% scriau chestii de genul "Aia care fura sunt tigani, nu romani. Trebuie sa faceti diferenta intre tigani si romani". Oamenii care scriu asta sunt studenti, doctoranzi, profesori, doctori... M-a inspaimantat ce am citit, am inteles ca noi, romanii, nu intelegem nimic. Preferam sa ne facem ca nu e adevarat, sa dam vina pe daci, pe turci, pe fanarioti, pe rusi, pe vecinul de deasupra, pe oricine, dar noi, ca societate sau individ, avem foarte rar vreo vina.

Nici nu stiu cum sa incep... Mi se pare evident ca tiganii aia sunt romani, la fel ca mine si ca altii. S-au nascut in Romania, parintii lor s-au nascut in Romania, buncii lor s-au nascut tot acolo, au fost la scoala cu noi, vorbesc romana... Deci nu are nici un sens sa spunem ca "nu sunt romani". Stiu, tiganii in Romania sunt de multe ori o problema. Stiu ca nu sunt persecutati in Romania. Stiu ca aia care fac ONG-uri care sa le apere drepturile habar nu au ca in multe cazuri tigancile sunt vandute la 12 ani, ca multi tigani nu merg la scoala (ceea ce e normal daca ai 14 ani si ai 2 copii, pentru ca trebuie sa le dai de mancare, nu sa le arati carnetul de note). Dar tiganii sunt tot romani. La fel de bine costorarii pot spune ca de fapt doar rudarii fura din trenuri in Franta, ca ei muncesc. In fine, asta ar fi primul punct: chiar daca, prin absurd, toti hotii romani ar fi tigani, tot "hoti romani" s-ar numi.

Apoi, partea a doua, care e mult mai importanta e ca oamenii care spun chestii din asta traiesc in melodia alora de la "Parazitii". Nu, nu toti romanii "stau la coada sa va umple teatrele". Curvele de pe canal si de pe rue Bayard nu sunt tiganci dar vorbesc romana. Baietii care inchiriaza schiuri in Elvetia si le duc dupa aia in Romania unde le vand pe 200 de euro nu sunt tigani. In Romania 90% din populatie fura (la impozite, la curent, la rest). Dar fereasca sfantul sa zica vreun strain asa ceva ca ne suparam rau de tot. Eu am o poveste, o intamplare adevarata (unii poate cunoasteti personajele). 3 sferturi din Carna, "tara" mea, a plecat in Italia sau Spania. Primul val, plecat acum vreo 10-12 ani, era din generatia care atunci avea 18-20 de ani. Au plecat multi, printre care si un tigan. 3 sferturi din aia care au plecat au fost expulzati, au facut puscarie. Tiganul ala nu. El a muncit in uzina, a carat caramizi, cele mai ale dracu' munci. Nu a avut nici o problema cu nimeni, in timp ce romanasii nostri erau prinsi cu droguri, cu fete la produs, cu carduri furate... Cunosc romance care se duceau cu copilul in carucior (sau chiar in burta) la furat prin magazine.

Cat de ipocrit sa fii sa spui ca tiganii strica imaginea romanilor? Cat de murdara sa fie oglinda acasa la oamenii astia incat sa nu se vada asa cum sunt?

No comments:

Post a Comment