Wednesday, February 16, 2011

Stanidamus

Stiu ca erati siguri ca am o parere despre ce se intampla acum in tarile arabe, doar eu am o parere despre orice. Si pentru ca e a mea, evident ca va intereseaza si pe voi. Asa ca o sa incerc sa fac niste preziceri (nu, nu sub forma de catrene).

Citeam la un moment dat niste studii sociologice despre cartierele rau famate din lume. Prima concluzie era ca sunt asezate in principal la periferie. Bine, era ceva mai complicat decat atat, pentru ca oamenii demonstrau practic ca nu asezarea geografica e decisiva, ci cat de bine este legata zona respectiva de restul orasului. Reusisera chiar sa gaseasca si cateva exemple cu cartiere din astea ciudate asezate in zone centrale care sa le sustina ideea. In fine, concluzia generala era totusi ca la periferie e naspa. Descoperirea cea mai interesanta era insa ca, din punct de vedere cultural, periferiile astea se aseamana mai mult intre ele decat cu orasele de care apartin. Adica un cartier nashpa din Buenos Aires e foarte similar (oare "similar" suporta grad de comparatie?) cu un cartier nashpa din Tokyo sau cu unul din Zurich (chiar Stef, exista cartiere rau-famate in Elvetia?)

Bun, unde vreau eu sa vin cu asta... Pai vreau sa ajung la faptul ca e foarte probabil ca periferia nordica a Imperiului Roman (frumosul spatiu carpato-danubiano-pontic) sa aiba mai multe in comun decat ne-am astepta cu periferia de est (Palestina, Liban, Siria) si cu cea de sud (Egipt, Tunisia, Algeria). Din experienta personala, asemanarile sunt izbitoare: vorba lunga, importanta mare a familiei, pauze lungi si dese, inteligenta nativa, smecherie nativa si ea, calitati pentru stiintele exacte, temperament coleric, alegerea caii usoare, accentul pe traditii si religie, mania persecutiei... Si probabil as mai putea gasi si altele.

Acum, ce imi spune mie chestia asta. Imi spune ca istoria noastra se va repeta in zonele astea. Bun, i-au dat jos pe Mubarak si Ben Ali, au devenit liberi. Ce se va intampla acum? Pai va urma la conducere un nou val de smecherasi, care o vor freca la greu, facand bani din camile si piramide. Vazand ca libertatea nu a rezolvat nimic, oamenii isi vor lua talpasita si vor trece balta mediterana, intr-o vizita permanenta pe la rudele din Europa. Si cum tarile de predilectie, Italia si Franta, si-au aratat deja capacitatea de a integra genul asta de mase (da, glumesc), o sa fie un show total. Asa cum spaniola o sa ajunga limba dominanta in America (asta chiar e pe bune), le fel si araba o sa ajunga limba dominanta in Europa Occientala (asta e o prezicere). Prin urmare, dragilor, puneti mana si practicati, cititi Coranul si luati-va mai multe neveste, pentru ca asta e viitorul.

4 comments:

  1. tin sa mentionez 2 lucruri:
    1. da exista cartiere rau famate, strada pe care locuiam anul trecut era chiar inceputul unui dintre ele. Iar in zrh se lupta cu drogatii chiar si in centru. dar cu siguranta un cartier rau famat in ch este mult peste un cartier rau famat in franta, de exemplu :p
    2. ma bucur ca in elvetia germanica nu sunt arabi, sau daca sunt sunt mult prea putini ca sa fie observati

    ReplyDelete
  2. 1. Pai normal, doar totul este superior in Elvetia :))

    2. Stai fara grija, ca or sa ajunga si acolo. Trebuie sa te gandesti ca si romanilor le-a luat ceva mai mult sa ocupe cantoanele.

    ReplyDelete
  3. 1. e bine ca intelegi :P

    2. sincer ma indoiesc :) we will live and see

    ReplyDelete
  4. razvanica tu uiti de ''chineji'' prietene!problema europei occidentale nu e ca migreaza urmasii lui Mahomed ci ca va sucomba tehnologic si economic in fata Chinei...marcheaza-mi cuvintele!:)

    ReplyDelete