Thursday, May 6, 2010

Asta la care am uitat sa ii pun titlu

Recunosc ca discriminez in functie de profesie. Sunt anumiti oameni care pornesc cu o bila neagra in ochii mei doar pentru ca fac o anumita munca. Pana mai ieri, aveam 2 joburi pe "lista neagra": responsabil HR si avocat. Ambele sunt, pentru mine, absolut nefolositoare, iar cei care le ocupa nu aduc nici un serviciu societatii. Toata ideea era, "bah, eu ma fac bucatar si iti gatesc si tie, iar tu te faci vanator si imi dai si mie din ce vanezi". Avocatii si HR-istii sunt niste paraziti, ei nu fac absolut nimic util pentru ceilalti.

Dar nu inutilitatea ma enerveaza, asa lista ar fi mult mai lunga. Ce ma deranjeaza la responsabilii de resurse umane (nu la toti, dar generalizez) este ca ei chiar se cred capabili sa decida daca o persoana e potrivita pentru un post pe care ei nu l-ar putea ocupa. Si ajung sa ia decizia punand intrebari standard, punandu-te sa desenezi copaci si alte fake-uri psihologice. Avocatii nu au neaparat o trasatura care sa mi-i faca antipatici. Dar simplul fapt ca accepta sa apere oameni care au incalcat legea mi se pare detestabil.

De ieri, pe listuta s-au adaugat psihologii. Psihologia este o stiinta umana, ca istoria, ca filozofia. Dar cum multi dinte psihologi au ajuns sa faca asta pentru ca au picat la medicina, psihologii se cred superiori. Au impresia ca ei "inteleg", ca ei "te citesc". Folosesc cuvinte ca "somatic" si "cognitiv" si spun tot timpul ca ei nu ii judeca pe ceilalti, desi toata strategia e sa ofere niste solutii standard. Cel mai mult ma enerveaza insa faptul ca se comporta ca si cum psihologia ar fi o stiinta exacta. Cand citesti sau asculti un istoric sau un filozof intelegi foarte clar ca omul isi exprima niste pareri. Asta crede el si daca ti se pare ok, bine. Eh, psihologii nu. Psihologii iti vorbesc despre adevaruri probate stiintific, prin teste care insa nu respecta nici o regula statistica. Nici unul nu o sa iti spuna "cred ca ar trebui sa faci asa", ci "trebuie sa faci asa, pentru ca asa a stabilit prin experimente nu stiu ce cvasi-necunoscut al carui nume o sa il pronunt gresit pentru ca tu oricum nu ai auzit de el, iar eu sunt foarte cool pentru ca i-am citit cartea".

Sigmund Freud, analyze this:

No comments:

Post a Comment